Celebració del Dia de la Dona en la FEMECV

Celebració del Dia de la Dona en la FEMECV

Des de la vocalia de Dona i Esport s'impulsen accions per a aconseguir equitat en les àrees de tecnificació esportiva, arbitratge, posats de direcció i esport professional.
  • icono
    Dona i Muntanya
Àrea de Comunicació FEMECV

 
 
En el marc de la celebració del Dia Internacional de la Dona, volem destacar l'aposta per la formació per a reduir la bretxa de gènere en el muntanyisme valencià, que es realitza des de la vocalia de Dona i Esport de la Federació, on es concep la formació contínua com l'eina per a aconseguir l'equitat en les àrees de tecnificació esportiva, arbitratge, posats de direcció i esport professional.
Com explica Virginia García-Rico, vocal de Dona i Esport, “és molt necessari que les federades prenguen la iniciativa en la seguretat per a la pràctica esportiva, millorar la seua autonomia i la creença en si mateixes per a la presa de decisions o lideratge. Veig vindre una generació de dones que no veuen límits i només volen continuar formant-se, que els donem les eines, perquè elles ja han triat el seu esport i volen aprendre més”.
Segons la Federació Espanyola d'Esports de Muntanya i Escalada, esports de muntanya continuen sent un àmbit majoritàriament masculí, la participació de la dona es manté lleugerament per damunt del 20%. En l'àmbit valencià aquest percentatge ascendeix lleugerament amb un 31,88% de dones federades enfront d'un 68,12% d'homes, en 2021.
Quant al nombre de dones àrbitres i tècniques, les dades de l'Escola València d'Alta Muntanya rebel·len una escassa representació femenina.
Segons García-Rico, es percep en els últims anys una evolució en aquesta tendència, amb més dones practicant esport de muntanya. “Hi ha una generació més jove que la meua, que va trepitjant forta. No s'especialitzen en un sol esport, practiquen diferents disciplines i sobretot tenen ganes d'aprendre més. Això els aporta seguretat i confiança. En la FEMECV, a més, ens anem introduint més dones en llocs de responsabilitat, dones molt ben formades”, assenyala.
 
CIMS per la igualtat
Des de 2019, FEMECV organitza Cims per la Igualtat, per a celebrar el 8 de març amb el repte de pujar una dels cims de la Comunitat València. En finalitzar la pujada, es llig un Manifest per la Igualtat, que és un resum de la declaració de Brighton sobre la Dona i l'Esport, en el qual se'ls demana als organismes públics la responsabilitat d'incrementar la participació femenina en l'esport a tots els nivells, i en totes les funcions i rols.
La pujada d'enguany serà al Puig Campana el pròxim 26 de març, ja que aquest cap de setmana no va poder dur-se a terme per les previsions meteorològiques.
 
Activitats per a visibilitzar a la dona
Des de la Federació d’Esports de Muntanya i Escalada de la Comunitat Valenciana consideren que la passió per l'esport i la muntanya no entenen de sexes i, per això, aposten per la promoció d'activitats en igualtat de condicions. Durant la tardor de 2020 FEMECV, en col·laboració amb la Diputació de València, va desenvolupar el programa Igualtat i Inclusió. Un total de 7 rutes a través de les que es promocionava l'esport entre les dones i les persones amb discapacitat.
A més, fruit del compromís perquè les dones se senten representades i emparades per la federació, la Junta Directiva de FEMECV és paritària.
 
 

Patrocinadores: